Thursday, March 3, 2011

Swedish Philadelphia Buns

This is the recipe I was planning on making, but there were complications so I made the Danish tea ring instead. This recipe is from my sister who lives in Sweden and it looks really delicious. The Swedish version is below in case you want to feel cultural :)

Swedish Philadelphia Buns (48 pieces)

Dough:

150 grams butter ~ 10.5 Tbl.

2 cups milk

~2 ½ T yeast

1 egg + for brushing

1/3 cup +1 ½ T (=6.75 T) sugar

½ teaspoon salt

4-5 cups flour

Filling:

150 grams butter ~ 10.5 Tbl.

~2 tsp vanilla

1 ¼ cups powdered sugar

1 tablespoon cinnamon

1 tsp cardamom

4 oz. cream cheese

Melt butter in a saucepan, then pour in the milk and let it become lukewarm. Add and dissolve yeast. Add the egg, sugar and salt. Add flour a little at a time, working it into the dough, and knead for a while. The dough should be quite loose, almost like a batter. Let dough rise for 30 minutes.

Make the filling.

Place the dough in a greased roasting pan (or cookie sheet), using a little flour on your hands as the dough is very sticky. Make 48 holes (6 × 8) and divide the filling into the holes (about 1 teaspoon per hole). Let rise 15 minutes. Brush with egg, sprinkle with pearl sugar and bake for 15-20 minutes at 390 degrees F (200 C). Cool and cut into 48 pieces.

Philadelphiabullar i långpanna, 48 stycken

Bulldeg:
150 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 ägg + till pensling
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 msk kanel
1 tsk stött kardemumma
100 gram philadelphiaost

Gör såhär:
Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Platta sedan ut degen i en svart smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan och degen är väldigt kletig. Gör 48 hål (6×8) och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tesked i varje hål). Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i 48 bitar.

No comments: